Vechten op de Vecht 2017

De winterslaap is over, de Draak is weer ontwaakt. Alhoewel de River Dragons niet helemaal stil hebben gelegen en we de zondagen bijna volledig varend hebben benut deze winter geeft het varen van een competitie toch net even dat extra’s dat het drakenbootvaren zo geweldig maakt.

Vorig jaar voor het eerst namen zowel de River Dragons als 4 andere teams uit drakenbotend Nederland deel aan de sloepenrace “Vechten op de Vecht” in Weesp. Geen idee wat ons te wachten stond namen we deel aan de race. Voor het eerst voelden we hoe het was om niet alleen tegen andere drakenboot teams te varen maar ook met een 30-tal roeisloepen. In 1 uur en 10 seconden voeren we de 11,3 kilometer tellende race en werden daarmee eerste onder de drakenboten. Het gezamenlijk en tegelijk links en rechts inhalen van een kleine 30 sloepen op onze weg naar de finish gaf de hele weg een extra kik!

Zowel de tocht als de overwinning smaakte naar meer. Over de uitnodiging of we ook dit jaar weer deel wilden nemen hoefden we dan ook niet lang na te denken. Na de lange winter eindelijk weer met onze drakenbootvrienden uit de rest van het land het water op en uiteraard de wil om wederom als snelste drakenboot de afstand af te leggen.

De organisatie maakte de deelname van de drakenboten dit jaar iets interessanter door (in tegenstelling tot vorig jaar) ook prijzen toe te kennen aan de drakenboten. Voor de River Dragons ook gelijk net iets spannender, want zouden we dit jaar ook als snelste over de finish komen!? Alhoewel we hardop uitspraken dat we vooral een lekkere tocht voor onszelf zouden varen, nieuwe slagen toepassen en het resultaat testen, onze nieuwe stuurman de kans geven om een wedstrijd uit te proberen, voelden we de spanning goed! Uiteindelijk wil je toch altijd winnen……….

Met 12 eigen peddelaars en 6 gastpeddelaars stapten we uiteindelijk ontspannen in de boot. Naast de River Dragons meldde zich nog 3 andere teams in de drakenboot competitie. Fijn om de andere allemaal weer te zien, dus even bijkletsen, hoop High-fives, handjes en knuffeltjes uitwisselen om vervolgens allemaal in te stappen, op naar de start locatie van de race. Gemoedelijk wachtte de 4 boten zij aan zij tot de 33 sloepen om de 30 seconden vertrokken waarna eindelijk de 4 drakenboten aan hun race mochten beginnen. De River Dragons startte als 3e team, de drum begon te donderen, de stuurman te brullen, de concentratie en de adrenaline in de boot en de achtervolging werd ingezet. In de eerste kilometer werden de 2 drakenboten die ons waren voorgegaan ingehaald, ons restte niets anders dan zoveel mogelijk sloepen in te halen en het vierde team op afstand te houden. Bijna de hele afstand werd met dezelfde snelheid en kracht afgelegd, op hoog tempo werden de sloepen ingehaald……. Met de Old Water Dragons in ons kielzog….. zouden we het redden? Bij de laatste kilometer werd een tandje bijgezet, iets meer snelheid, iets hoger tempo en na een goed uitgevoerde eindsprint voeren we met een machtig gevoel over de Finish. YES, WE DID IT!!

Nog (veel te) lang bleef het onduidelijk of wij of de Old Water Dragons deze race nou hadden gewonnen. Doordat we 30 seconden na elkaar waren gestart konden we met het oog niet zien wie nou de beste tijd had gevaren. Nadat de boten terug op de trailers waren gelegd, de koppen, staarten en trommels weer waren opgeborgen vertrokken we weer gemoedelijk tezamen richting de feesttent voor een hapje en een drankje. Het was nog vroeg in de middag en de prijsuitreiking zou pas aan het begin van de avond plaatsvinden maar we hoopten toch vroegtijdig achter de uitslag te komen. Over en weer werd tussen de River Dragons en de Old Water Dragons gepest over wie nou verloren of gewonnen had……….. tot het verlossende woord, alhoewel het de Old Water Dragons meer dan gegund is, voelde die uitslag goed. Niet alleen waren we als eerste over de Finish gegaan, wederom de snelste tijd, maar onze tijd ten opzichte van vorig jaar was aanzienlijk verbeterd. Onze 2e winst van dit jaar, een goed begin!!!

WE TRAIN HARD, WE PADDLE BETTER!!

Tijden:
River Dragons 0:58:30
Old Water 1 0:58:52
Old Water 2 1:05:07
Dragons on Fire 1:06:52

1 thought on “Vechten op de Vecht 2017”

Comments are closed.